Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stručný životopis průkopníka letectví Santose Dumonta

Stručný životopis průkopníka letectví Santose Dumonta

 

 

 

 

Santos Dumont

 

      Santos Dumont byl původně průkopníkem letadel lehčích vzduchu, až později se začal zabývat letadly těžších vzduchu. Postavil celkem 16 vzducholodí.

      Na světové výstavě v Paříži roku 1900 způsobila jeho čtvrtá vzducholoď velkou senzaci a sklidila zasloužený obdiv. Podnikatel Henri Deutsch de la Meurthe vypsal cenu 100 000 franků pro toho kdo z paříšské čtvrti Saint Cloud doletí k Eiffelovce a během půl hodiny se vrátí zpět na misto startu, poté co ji obletí. S pátou vzducholodí se kterou se Santos Dumont o toto pokoušel se mu to nepovedlo, až se šestou vzducholodí slavil úspěch. Stalo se tak 19. října 1901 ve 14.42 hod a o 30 sekund před vypršením termínu se Santos Dumont vrací se svou vzducholodí zpět na určené místo. Peníze si ovšem Dumond nenechal pro sebe, ale věnoval

 

Vzducholoď Santose Dumonta při obletu Eiffelovky

je pařížské chudině. Santos Dumont byl původem Brazilec. Dostává vyznamenání i od německého císaře. Zažil celkem dvacet pádů v letadlech obou kategorií, ale to ho vůbec nedradilo, aby v tomto oboru podnikal dále.

      Byl to opravdu spravedlivý muž jenž v letectví podnikal z nezjištného zaujetí tímto oborem. O tom světčí i to, že veškerá svá patentová práva zanechal svým následovníkům, přičemž se zřekl veškerých svých práv na ně i to, že jakmile se dověděl, že letadla a vzducholodě se používají v první světové válce k zabíjení, spáchal sebevraždu. V další části se bud věnovat balónům nad pouští.

 

 

Santos Dumont ve své Maddumauzel

 

 

Santos Dumont ve svém letounu 14 bis

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

Portrét



Facebook

Kontakt

Jiří Pospíšil

733400648

pospisiljiri@seznam.cz


Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 4
Celkem: 541949
Měsíc: 5815
Den: 205